joi, iunie 3

Ponta, de la „Micul Titulescu” la „Marele Goe”


Când am auzit, în urmă cu câteva luni, că Titus Corlățean vrea să stabilească valoarea punctului de pensie prin referendum, mi-am zis că senatorul pesedist ori nu înțelege cum funcționează sistemul de pensii din România, ori că era într-o dispoziție proastă care îi îngreuna gândirea politică. Dar când am auzit zilele trecute că Victor Ponta vrea și el referendum pe tema planului național de austeritate, am înțeles un lucru fundamental despre unele figuri „marcante” ale social democraților: au descoperit în referendum un instrument căruia nu-i cunosc manualul de utilizare.

Nu discut despre ideea aberantă a unui referendum național în privința celor două subiecte – valoare punctului de pensie și planul național de austeritate – nu vreau nici să imaginez cum ar formula cei doi pesediști întrebările astfel încât să reducă amploarea și complexitatea subiectelor la o simplă interogație căreia cetățenii să-i răspundă cu DA sau NU. Las deoparte chestiunile tehnice – printre care și faptul că partidele politice nu au dreptul să inițieze un referendum, ci numai președintele - și mă refer doar la efectul de imagine pe care mizează presediștii, pentru că în ultimă instanță atât Corlățean cât și Ponta nu sunt interesați de rezultatul celor două referendumuri, dealtfel previzibil, ci de capitalizarea electorală a frustrărilor oamenilor atinși de măsurile de austeritate asumate de cabinetul Boc. Aș mai face o singură paranteză. Ion Iliescu, indiscutabil mai experimentat în politică decât prea- „Micul Titulescu”, i-a sugerat că umblă pe căi greșite și că ar fi bine să abandoneze ideea referendumului din câteva motive. În primul rând, Opoziția nu are „pârghii” pentru acest demers, ci are la îndemână doar „critica guvernării”. Apoi, măsurile de austeritate anunțate de Guvern sunt prea complexe pentru a încăpea într-o întrebare simplă, așa cum se formulează la orice referendum. Două argumente solide care ar fi trebuit să descurajeze elanul referendar al tinerilor săi colegi, numai că aici nu este vorba de tinerețea biologică a celor doi pesedinști, ci chiar de pubertatea lor politică.

Este știut faptul că cei mai mulți copii se maturizează imitând ceea ce văd la adulți. În primii ani de viață imită fără discernământ, dar odată cu trecerea anilor cei mai mulți interpun un filtru personal întrei ei și lumea celor mari, încep să adopte ceea ce le place, ceea ce consideră că li se potrivește, poate chiar ceea ce cred ei că este la modă, că dă bine în cercul de prieteni sau colegi. Victor Ponta este încă la stagiul maturizării mimetice, adică la vârsta la care preia necritic ideile celor mai mari. După ce a văzut că președinele Traian Băsescu a mai câștigat un mandat și că în campanie a propus un referendum pentru Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, a tras concluzia că așa se câștigă alegerile. Problema este că domnul Ponta nu înțelege că măsurile de austeritate sunt imperative, că fac parte dintr-o strategie de ajustare a deficitului bugetar, și că dezechilibrul dintre cheltuieli și încasări la bugetul de stat nu se rezolvă prin referendum. Domnul Ponta confundă strategiile de imagine cu economia reală, deficitul bugetar cu sondajele, și evoluția PIB-lui cu imaginea sa personală. În ciuda faptului că a primit dojane paterne de la Ion Iliescu, președintele PSD are o atitudine de adolescent încăpățânat, vrea referendum și cu asta basta. Dați-i domnului Goe un referendum!

Sunt deputat PD-L și în mod normal nu ar trebui să mă îngrijoreze ceea ce se întâmplă în ograda PSD, dar nu pot ignora că președintele unui partid de opoziție copiază necritic ceea ce vede la cei mari și că se duce apoi la presă ca să se laude cu ultima lui găselniță. Printre prietenii săi de joacă sunt mulți care i-ar cânta în strună. Și pentru că îmi pasă de imaginea Parlamentului României, îi sfătuiesc pe membrii PSD mai responsabili să-l învețe pe domnul Ponta ce este un referendum și cum se folosește. Iar daca tot nu vrea să înțeleagă, atunci, dragi colegi pesediști, nu mai lăsați pe mâna copiilor ... săpunul.

2 comentarii:

danielahope spunea...

Eu am sa va urmaresc cu mare atentie pentru a afla daca veti trada interesele celor care v-au votat sa ajungeti senator,sau veti urmari doar interesele partidului si ale dumneavoastra la motiunea de cenzura de saptamana viitoare,sincer inca mai cred ca pot exista si oameni cinstiti in PDL,sper sa nu ma insel,oricum vreau sa fiu foarte bine informata cine merita votul meu la viitoarele alegeri si fiind profesor si formator voi informa si pe altii cum voteaza cei ce ne reprezinta circumscriptia in parlament.

Onmusique.info spunea...

Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
Contact: onmusique@yahoo.com
Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!