luni, mai 17

Solidaritatea se cultivă între oameni

În discursul politic al ultimelor săptămâni, am auzit apeluri insistente, pe alocuri patetice, pentru solidaritate și reformă. Temele sunt vechi și destul de uzate. În privința reformei, nu cred să fi fost vreun parlamentar în ultimii 20 de ani care să nu fi pretins o viziune modernă și originală. Dar tocmai aici este cusurul nostru, suntem toți originali. Și schismatici în originalitatea noastră. Din polemicile partidelor politice, ale ziariștilor, experților, analiștilor nu s-a născut o viziune coerentă despre ce ar trebui să fie reforma, nu s-a constituit o platformă de consens, de convergență a tuturor proiectelor și ideilor puse în joc. Originalitatea aceasta debordantă ne-a făcut să pierdem aproape două decenii în polemici sterile, inflamate, care dau bine la televizor. Nu vreau să redeschid acum o discuție despre ceea ce înseamnă reforma în România lui 2010. Voi scrie câteva rânduri săptămâna aceasta. În schimb, în ce privește solidaritatea, aș zăbovi puțin asupra subiectului.

Au apărut în presă zilele trecute articole despre cheltuielile unor parlamentari care au decontat zeci de mii de lei pe telefoane, călătorii în țară și străinătate sau chirii. Exemple de solidaritate cum nu se poate mai „eficiente”. La nivel imagologic, impactul articolelor care înfierează aleșii ultracostisitori este sigur. Dar, pe fond, e greu să demonstrezi că solidaritatea înseamnă numai reducerea cu 1.000 lei, să zicem, a cheltuielilor unui parlamentar. Mi se pare cel puțin straniu faptul că solidaritatea înseamnă, zilele acestea, doar tăieri financiare: scad pensiile, salariile, ajutoare sociale etc., să scadă atunci și veniturile/cheltuielile parlamentarilor. Totul se reduce la bani. Solidaritatea nu mai este o valoare, ci o riglă cu care măsurăm ce și din buzunarul cui se poate tăia. Am convingerea că solidaritatea înseamnă ceva mai mult. Solidaritate înseamnă să identifici nevoilor reale ale oamenilor, să le resimți ca probleme personale, și apoi să cauți soluții pentru rezolvarea lor.

Duminica aceasta am fost în Colegiul pe care îl reprezint, Nr 28 din Bucuresti - Politehnica Crangasi Giulesti-Sarbi, mai exact pe strada Giulești (Sârbi) pentru a mă întâlni cu oamenii nemulțumiți de modul în care se fac lucrările de reabilitare din zonă. Cu această ocazie, am strâns semnături în vederea rezolvării problemelor care sunt cel puțin la fel de neplăcute ca și scăderea salariilor sau a pensiilor. De peste doi ani se lucrează la reabilitarea străzii Giulești (Sârbi).

Problema este că lucrările se fac cu lene și fără cap. Strada este numai pământ răvășit, gropi cât cuprinde, vara țărâna este de două palme, iar când plouă noroiul ajunge până la genunchi. Antreprenorii nu s-au deranjat să improvizeze măcar un trotuar, ca oamenii să nu mai fie nevoiți să ajungă la străzile învecinate cu cizmele în picioare și cu pantofii în sacoșă. Giulești (Sârbi) are o lungime de 3 km și era parte din traseul autobuzului 163 până la începerea lucrărilor. De atunci, strada este accesibilă doar pentru mașinile de teren care-și testează fiabilitatea off-road.

În urma mai multor sesizări pe care le-am primit, am început deja o campanie de strângere de semnături pentru a înainta primarului capitalei, Sorin Oprescu, o cerere în vederea urgentării și finalizării lucrărilor până la toamnă.

Și chiar dacă s-ar respecta acest termen, este inacceptabil ca oamenii din Giulești (Sârbi) să locuiască într-unul dintre cartierele Bucureștiului și să lupte zi de zi cu noroiul și colbul. Giulești (Sârbi) este o ruină, și nu există niciun metru de trotuar amenajat pe care oamenii să aibă pe unde ieși din stradă.

Probabil că primarul general se va lăuda în 2012 (presupunând că lucrarea se va termina până atunci) că a reabilitat un drum, dar eu știu că această reabilitare a fost un calvar pentru locuitorii din zonă în toți acești ani.

Solidaritatea înseamnă să fii printre oameni, chiar într-o zi de duminică, să intermediezi relația lor cu autoritățile locale. Am strâns, până ieri, 406 semnături de la majoritatea locuitorilor din zonă, semnături pe care le voi înainta primarului general.


Solidaritate nu înseamnă să dai oamenilor pensii și alocații pe care economia nu le poate susține pe termen lung. Solidaritate nu este mită pentru adormirea conștiinței publice sub o prosperitate vremelnică și înșelătoare. Solidaritate nu ar fi nici tăierea câtorva milioane din salariile, pensiile sau deconturile parlamentarilor. Dacă asta ar fi solidaritatea la care oamenii aspiră, le-aș spune că au așteptări legitime, dar naive. Le-aș spune că sunt manipulați de politicieni ca Victor Ponta care se revoltă juvenil și care crede că a venit timpul să dea cu pietre peste gardurile Cotrocenilor. Solidaritate nu este sinonimă cu asmuțirea pensionarilor necăjiți. Nu înseamnă să faci surf pe valurile de revoltă și pe frustrările oamenilor loviți de criză. Dimpotrivă, solidaritatea înseamnă să cobori între oameni și să-ți oferi sprijinul în proiecte concrete. Mi-ar fi plăcut să evităm ajustările bugetare la care ne constrânge criza, mi-aș fi dorit să nu ajungem aici. Nu mă simt solidar cu greșelile guvernării, dar pot fi solidar cu oamenii, mai ales cu cei din colegiul pe care îl reprezint, pledând pentru rezolvarea cât mai urgentă a proiectelor aflate în derulare și care trenează în dulcele stil românesc.

Aceasta este solidaritatea în care cred și pe care o practic astăzi. Cât despre reformă, mai vorbim săptămâna aceasta. Reformă să fie!

4 comentarii:

Unknown spunea...

A cam venit timpul ca alesii poporului sa mai vada si ei cum traiete omul de rand. E apreciabil ca ati fost acolo, dar spuneti-le la toti tovaraseii din parlament ca n-ar fi rau sa imprumute si ei obiceiul asta.

Louis spunea...

Vreau sa semnez si eu pentru demisia lui Oparescu. Ne promit de 6 ani ca ne vand cabinetele sa putem investi in ele. Oparescu chiar minte in presa ca noi medicii nu vrem sa le cumparam pentru ca sunt scumpe, 3000E/mp. In realitate au aprobat doar 3 cabinete (www.pmb.ro) pe lista de vanzare in sectorul 1, privandu-ne de dreptul dat de OUG 68/2008. In timpul asta mii de cabinete s-au vandut in toata tara, primarii preferand sa scape de ele pentru ca acea ordonanta ii obliga sa le aduca la standarde europene inca din 2009. Oparescu prefera sa incalce legea si sa ne tina in niste cabinete nerenovate de ani si ani, pentru ca nu e nimeni prost sa-si bage salariu in renovarea a ceea ce nu e al lui!
Mai nou am inteles ca vrea sa arunce 60mil euro pentru GRADINITE. Astea ne mai lipsesc!

Gaf-Deac I. Ioan spunea...

Stimate Domnule Deputat,
Ca si consilier general al Municipiului Bucuresti, nu pot decat sa imi afirm sustinerea demersului initiat de Dumneavoastra. Atat zona Giulesti (Sarbi) cat si altele (zona Chitila Sector 1) sunt la stadiul de teren neamenajat. Am nutrit sperante ca votand bugetul de venituri si cheltuieli, implicit fondurile alocate contractelor de reabilitare a zonelor cu deficiente se va intampla ceva. Nu se intampla nimic si va pot asigura ca voi cere dinou in sedinta publica demararea lucrarilor. Traim din pacate o rusine administrativa, prin lipsa de coerenta in actiune in palierul executivului, desi la nivelul CGMB toate propunerile constructive cu privire la zonele nereabilitate, sunt aprobate.
Se pare ca, in viziunea executivului, orasul are alte prioritati: ceasuri de aur, protejarea datelor de pe calculatoare, jardiniere si concesiuni ale cat mai multor servicii publice si nu in ultimul rand privatizarea RADET, ca sa ne nenorocim de tot.
Trebuie initiata la nivelul CGMB o comisie de analiza si verificare a acestor investitii, pentru a se gasi exact punctul nevralgic ce genereaza blocajul!
Sunt alaturi de Dumneavoastra dar mai ales alaturi de oamenii napastuiti de impotenta administrativa a unor alesi...
Cu stima,
Ioan I. Gaf-Deac
Consilier General
http://gafdeac.blogspot.com

Marian Mocanu spunea...

Domnule deputat ma numesc Marian Mocanu si sunt din Focsani eu lucrez in armata ca soldat si am un salariu de 600 ron si daca mi se reduce salariul cu 25% cu ce mai raman ca sa-mi intretin familia? Parerea mea despre decizia lui Boc cu reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% nu sunt de acord. Puteti sa-mi spune-ti si mie daca puteti sa traiti cu un salariu de 600 ron pe luna plus rate la banca? sunt persoane care au rate la banca pe 30 de ani ca sa si cumpere o casa. Ei cu ce mai platesc ratele, ce mai mananca? Mass media spune ca cheltuiti in jurul sumel de 30000 ron pe luna/ deputat. De ce nu se fac reduceri la salariile deputatiilor si senatorilor ca unii dintre ei nu fac nimic in parlament se duc acolo doar sa fie prezenti. De ce nu se reduc pensiile de peste 1000 ron? As dori un raspuns de la dumneavoastra pe email maryan_mocanu@yahoo.com. Va multumesc anticipat